Blog Muziek op schoot 1.

2. Sep, 2016
2. Sep, 2016

Als je een Muziek op schootcursus gaat volgen met je (klein-/oppas)kind dan kom je zeker de oermelodie tegen. Deze wordt ook wel de "Roepterts" genoemd en is een dalende sprong van een kleine terts (= 3 tonen). Probeer maar eens zelf "Joe-hoe" te roepen dan heb je hem meteen.

Nu is uit onderzoek gebleken dat dit ook het eerste is wat kleine kinderen zelf kunnen zingen. Daarvoor is vaak herhalen alles dat er nodig is en dat is precies wat er gebeurt met dit kleine Klap, klap-liedje. Nu vinden wij volwassenen veel herhalen snel saai, en natuurlijk zeker met zo een eenvoudig liedje. Maar kinderen leren juist enorm veel van deze herhaling. Denk ook maar aan datzelfde boekje dat ze steeds weer voorgelezen willen hebben.

Op deze manier stimuleer je dus meteen de muzikale ontwikkeling van je kind.

Maar dat is niet het enige; ook de taalontwikkeling wordt aangesproken door het benoemen van de activiteit (klappen) en de lichaamsdelen (handen) en daarin kan je meteen weer verder en veel variaties maken door bv. Stap, stap, zo doen de voeten te zingen . Maar vergeet niet elke variant genoeg te herhalen.

Daarnaast wordt ook de motorische ontwikkeling nog (bv. klappen en stappen) gestuimuleerd.

Had je dat allemaal bedacht bij dat kleine Klap, klapliedje?